Paco Roca

Francisco José Martínez Roca (València, 1969), conegut com a Paco Roca, és un dibuixant de còmics. Està adscrit al moviment de la novel·la gràfica, que produeix per al mercat global. A més de crear còmics, Paco Roca es dedica a la il·lustració publicitària.

A més de crear còmics, Paco Roca treballa il·lustrant llibres i cartells. Sens dubte el més popular del seu treball són les il·lustracions per a Pinipon. També dibuixa portades de revistes i dissenya animacions.

El 2008 va rebre el Premi Nacional del Còmic per la seva obra, Arrugues. Roca estava en aquell moment acabant una nova història, Las calles de arena (Astiberri, 2009). Amb Arrugues també va rebre sengles reconeixements al Saló del Còmic de Barcelona (Premi al millor guió i Premi a la millor obra); un altre del festival de Lucca; i dos premis Dolmen, a més de ser considerat com un dels 20 millors còmics editats a França durant el 2007.

L'any 2009 la productora Perro Verde Films va adquirir els drets per a l'adaptació cinematogràfica de "Arrugues" en una pel·lícula d'animació dirigida per Ignacio Ferreras amb José Sacristán en la veu del protagonista.

El 2012 el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) acollí una exposició retrospectiva dedicada a la seva obra. Durant l'estiu del 2013 publica Diario estival de un hombre en pijama al diari El País Semanal, periòdic amb el qual col·laborava esporàdicament des de 2009.