Jan

Jan

Juan López, que signa els seus còmics com Jan, és un dels autors de còmic infantil més importants i admirats de la història d'Espanya, conegut sobretot per la seva sèrie Superlópez, de la qual ha publicat més de 50 àlbums i segueix en curs actualment.

Jan va néixer en Toral dels Guals (León) en 1939, encara que la seva família es trasllada sent molt petit a Barcelona. Amb 19 anys es trasllada a viure a Cuba amb la seva família, on va viure durant deu anys i continua realitzant treballs d'animació i còmic.

Cap a 1969 torna a Espanya i comença a treballar per a diferents editorials i revistes espanyoles, especialitzant-se aviat en historieta infantil.

D'aquesta època també és destacable la gran quantitat de contes i colorables infantils (incloent-hi èxits televisius de l'època, com Heidi, Marco o L'Abella Maya) que va il·lustrar per a Bruguera.

En 1973 crea una primera versió de Superlópez en un breu treball per encàrrec en solitari com a paròdia de Superman, al que reprèn per a Bruguera dos anys després en històries d'una a dues pàgines amb guions de Conti o Francisco Pérez Navarro. En col·laboració aquest últim inicia en 1979 una etapa definitòria del personatge, dibuixant el que serien els primers tres àlbums de la sèrie, trufados amb referències als còmics de superherois. La col·laboració entre els dos autors va ser especialment fructífera en l'àmbit creatiu durant un temps, realitzant també altres treballs conjunts com l'àlbum Nosaltres els catalans (un repàs a la història de Catalunya en clau d'humor) i la sèrie Les aventures de Pasolargo (protagonitzada per soldats espanyols en els temps de la conquesta d'Amèrica).

La col·laboració amb el guionista va finalitzar no obstant això relativament aviat, i amb el quart àlbum, Jan continua la sèrie ja en solitari, diluint la paròdia i dirigint-la als seus propis interessos, més allunyats del còmic de superherois. Així, realitza en solitari fins a cinc històries llargues més per a Bruguera, en una etapa de popularitat creixent que va portar a l'editorial a llançar una revista amb el nom del personatge en 1985.

D'aquest període cal esmentar també que entre 1981 i 1982 Jan realitza una pausa temporal en Superlópez per afrontar un altre dels seus treballs més recordats: Pulgarcito, una sèrie infantil que va encapçalar el rellançament de la revista del mateix nom. L'obra estava protagonitzada per un nen de gran imaginació, que vivia una sèrie d'aventures plagades de referències a contes clàssics de diferents nacionalitats (i de fet, el personatge arribava a interactuar directament amb personatges de clàssics de la literatura universal com Alicia al país de les Meravelles o Peter Pa).

Amb el tancament de Bruguera a mitjan dècada dels 80, Jan torna a treballar en animació temporalment (a citar la sèrie de televisió Mofli, l'últim coala) i en altres sèries d'historieta, fins que un parell d'anys després pot reprendre Superlópez amb Edicions B. Així, des de finals dels 80 Jan ha dedicat la major part de la seva producció al seu personatge fetitxe, que s'ha publicat ininterrompudament des de llavors i ha aconseguit l'àlbum número 57 en 2011.

Dels treballs més breus que ha realitzat en els últims anys fora de la seva sèrie estrella, val la pena citar per la seva extensió dos àlbums de Tadeo Jones (2008 i 2010), una espècie de paròdia "a l'espanyola" d'Indiana Jones. Creada per Enrique Gat, un admirador confés del treball de Jan, el personatge va néixer com a protagonista de curtmetratges d'animació 3D, i després de recol·lectar multitud de premis i passar al còmic, també estrenarà pel·lícula en cinemes en 2012.

El 2002, Jan va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona en reconeixement a tota la seva carrera.