Josep Maria Blanco

Josep Maria Blanco

Josep Maria Blanco va néixer a Barcelona el 1926. Es va iniciar en el dibuix humorístic l’any 1950, a partir del qual va saber combinar eficientment la seva tasca professional bancària amb una fructífera producció com a dibuixant. Va dedicar tot el seu treball a la revista TBO fins al 1981, en què va deixar d’editar-se.

Blanco ha fet sempre un humor amable de sòlid argument, de personatges anònims en situacions inversemblants o absurdes que se’n surten amb gran imaginació i amb qui el lector s’identifica fàcilment. A la revista TBO hi va fer tota mena de dibuixos i, fins i tot, de forma anònima els de “La familia Ulises”, per motiu de la malaltia i mort del seu creador, el dibuixant i amic Benejam.

Fidel al seu estil, l’any 1981 va concebre el projecte de dibuixar grans composicions d’escenes representatives de la vida de Barcelona, amb centenars de personatges i un inacabable assortit de situacions còmiques. El resultat d’aquest treball ha estat exposat en diverses ocasions a llocs com el Saló del Còmic de Barcelona, el Salon de la Bande Dessinnée de Colomiers, a la Sala Cultural Obra Social Caja de Madrid o al saló La Massana Còmic. A més ha estat recollit en la publicació Barcelona de Blanco, editat el 1993 per Ediciones B.

Actualment treballa en la continuació d’aquesta obra i en composicions singulars, sempre de tall humorístic. A més del reconeixement a la seva tasca com a dibuixant, l’any 1994 va ser guardonat amb el premi a la totalitat de la seva obra pel prestigiós Diario de Avisos de Santa Cruz de Tenerife. Ha participat com a convidat al Salón Internacional del Cómic del Principado de Asturias on el 2010 se li va atorgar el premi Haxtur al autor que amamos. La seva obra s’ha pogut veure recentment en una exposició antològica al Casal Solleric de Palma de Mallorca sota el títol Humor Blanco.