Àngel Nadal

Àngel Nadal

Neix a Barcelona el 1930 i amb només 14 anys, gràcies a la seva facilitat pel dibuix, comença a treballar com ajudant d’Ayné, il·lustrador de la sèrie Rabanito y Cebollita a la col·lecció Biblioteca Infantil, i d’Emili Boix, guionista i dibuixant d’Hipo o Monito y Fifí a l’Editorial Marco.
El 1946, Nadal ja dibuixa amb un estil realista col·leccions d’aventures com Azul y Tokán i el Invencible a l’editorial Fantasio. Quan compleix 18 anys, Nadal es concentra casi exclusivament en les seves col·laboracions amb l’editorial Bruguera on comença publicant a la revista Pulgarcito sèries com Mr. Pik Picolo, Ervigio Goropéndulo, Sandalio Pegamín i Casildo Calsparra, on parlava de les desavinences dins el matrimoni d’una manera molt crítica, fet que li va valer l’actuació de la censura. El 1953 dóna vida a Pascual, criado leal, que esdevé la seva sèrie més celebrada i que es va publicar fins el 1960 al setmanari Pulgarcito.

La seva carrera inclou col·laboracions a revistes tan importants del tebeo espanyol com DDT, Sissí, Can Can o Tío Vivo. Cansat del mal tracte professional rebut durant molts anys per la indústria, abandona el mercat espanyol i decideix, a finals dels anys 60, començar a treballar per a agències de caire internacional com Fleetway, per a la qual dibuixa al personatge de Buster, en la revista homònima. A través de l'agencia Barton Art, Nadal s'introdueix també en el mercat alemany, per al qual desenvolupa diverses historietes d'humor, publicades en revistes com Primo i Zack. Als 70, dibuixa diversos personatges de Disney, com Goofy i Mickey Mouse, per a l'editorial danesa Gutenberghus. Per a l’ agència alemanya Kauka Verlaag va dibuixar a Fridolin, Schnuckel i a Bussi Barr, aquest últim fins a dia d’avui.

En aquesta exposició podreu gaudir d’una selecció d’originals dels seus treballs més representatius així com d’una mostra del seu treball més recent orientat cap a la il·lustració infantil.